Vrijdag 22 april organiseert de verkeerscommissie van onze school in het kader van verkeersveiligheid een remproef. Deze rem demonstratie wordt gegeven in samenwerking met de Stichting Bevordering Verkeerseducatie.

Het doel hiervan is, dat kinderen inzicht krijgen in de snelheid en remweg van een auto. De jongste kinderen krijgen aanwijzingen en tips voor het spelen naast en op straat. Waar moet je op letten wanneer er een bal over de straat rolt? Verstoppertje spelen achter containers langs de weg, hoe verstandig is dit? Hoe vinden andere weggebruikers dit?

De kinderen van de hogere groepen gaan de remweg van een auto bij verschillende snelheden ‘raden’. Hoe sneller de auto rijdt, hoe langer de remweg. Maar hoe lang is deze remweg bij 30,50 en 60 km/u?

Wat heel veel mensen niet weten is dat je bij 60 km/u pas daadwerkelijk begint te remmen na enkele meters.

Als bestuurder schrik je eerst, pas wanneer je klaar bent met schrikken ga je remmen.

Door de hogere snelheid ben je bij 60 km/u dan dus al op de plek waar je met 30 km/u stil staat. Het dragen van een autogordel en het belang hiervan is ook een onderdeel van de les. En voor deze kinderen wordt het echt spannend, wanneer zelf ook mogen ervaren hoe het voelt in een auto te zitten die vol in de remmen gaat.

 

Overzicht remweg bij hardrijden 657x550

Door het geven van dit soort lessen leveren wij een prima bijdrage aan de bewustwording van het gedrag van alle verkeersdeelnemers in het verkeer. Deze lessen worden mogelijke gemaakt door VVN en de gemeente Tytsjerksteradiel.

U bent welkom hierbij aanwezig te zijn aan de Dr. O.Postmastrjitte. Wij starten om 9.00 uur.

Namens de verkeerscommissie van de Thrimwaldaschool,

Froukje Olijve

N.B. De Dr.O.Postmastrjitte is op 22 april van 8.45-12.30 uur gedeeltelijk afgesloten voor alle verkeer   (wij hebben hier een vergunning voor omwonenden zijn op de hoogte gebracht!).